Zakwas żytni

0 (0 ocen)

Niezawodny zakwas, na którym robię pieczywo już od lat. Jego przygotowanie trwa 3 dni.

Składniki:

  • mąka żytnia typ 720
    przegotowana letnia woda

Zakwas żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W wysokim słoiku mieszamy mąkę z wodą, w proporcjach 1:1. Przykrywamy słoik - używam folii aluminiowej, nakłuwam ją wykałaczką aby zakwas miał dopływ powietrza.
    Ja zaczynam przygotowywać zakwas od połowy szklanki mąki i połowy szklanki wody. Przez 2 kolejne dni dokarmiamy zakwas łyżką wody i łyżką mąki. Trzeciego dnia zakwas jest gotowy do użycia.

Porady

Już kilka godzin po wymieszkaniu mąki z wodą zakwas powinien zacząć bąbelkować Jeśli zakwas zaczyna brzydko pachnieć lub pojawia się na nim pleśń, należy go niezwłocznie wyrzucić i rozpocząć proces przygotowywania od początku. Zakwas przechowuję w lodówce. Co 3 dni dodaję do niego odrobinę wody i mąki aby go ożywić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy