Zakwas na czerwony barszczyk

0 (0 ocen)

Coraz bliżej święta. Czerwony barszczyk z uszkami to podstawa na świątecznym stole.Warto zadbać żeby zupka była wyjątkowa.

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg buraków,
    4 ząbki czosnku,
    4 szt ziarenek ziela angielskiego,
    2 listki laurowe,
    6 szt ziarenek pieprzu czarnego,
    sól,
    1 kromka chleba żytniego na zakwasie (najlepiej piętka),
    woda przegotowana.

Zakwas na czerwony barszczyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie : Buraki obierz i pokrój na mniejsze części. Wrzuć do słoika, dodaj obrany czosnek, pieprz, sól, ziele angielskie i liść laurowy. Zalej wodą przegotowaną, najlepiej lekko ciepłą. Na górę połóż kromkę chleba. Przykryj całość gazą. Odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Zakwas powinien mieć intensywny kolor i zapach buraczany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy