Wołowina po marynarsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To przepis taty, który serwował nam tę potrawę na niedzielny obiad.

Składniki:

  • ● 1/2 kg mięsa wołowego
    ● 1 kg ziemniaków
    ● 4 duże cebule
    ● 15 dag słoniny
    ● smalec
    ● musztarda
    ● sól
    ● pieprz

Wołowina po marynarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, kroimy w plastry, rozbijamy. Posypujemy z obu stron solą, pieprzem i smarujemy musztardą. Podsmażamy na smalcu.
  • 2. Ziemniaki i cebule obieramy i kroimy w plastry, a słoninę– w kostkę.
  • 3. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, a następnie cebuli. Przyprawiamy. Układamy kolejne warstwy: ziemniaki, cebula, przyprawy. Na wierzchu kładziemy mięso, posypujemy
    słoniną i przykrywamy ziemniakami. Wlewamy niewielką ilość wody.
  • 4. Zapiekamy w temperaturze 180 ˚C aż do zrumienienia ziemniaków (około godziny).

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2009

Komentarze

Podobne przepisy