Mule po marynarsku

  • wyświetlono: 228 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dzięki tej potrawie można mieć na co dzień odrobinę wakacji.

makowiec
  • 20min

Składniki

1 kg świeżych małży
100 ml białego, wytrawnego wina
1 mała cebula
10 g masła
200 g kolorowych sałat
natka pietruszki
1 awokado
sok z 1/2 cytryny
sól ziołowa
pieprz ziołowy
2 łyżeczki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania przepisu:

Mule po marynarsku

  • 1. Małże dokładnie, ale krótko umyć w zimnej wodzie. Szybko osuszyć papierowym ręcznikiem, by się nie otworzyły.
    Pokroić w kostkę cebulę.
  • 2. W szerokiej patelni lub garnku rozpuścić na wolnym ogniu masło, zeszklić cebulę, dodać połowę posiekanej drobno pietruszki i wlać wino.
  • 3. Włożyć do naczynia z cebulą mule i przykryć. Gotować 10 minut. Raz przemieszać delikatnie i potrząsnąć naczyniem, w którym gotują się mule.
  • 4. Z soli, pieprzu, soku z cytryny, oliwy przygotować sos do sałaty. Sałatę umyć. Awokado pokroić w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm. Osuszoną sałatę polać sosem i posypać awokado.
  • 5. Mule przełożyć do miseczki, posypać natką. Od razu podawać z bukietem kolorowych sałat.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiataowoce morzakuchnia śródziemnomorska

Komentarze

Podobne przepisy

Mule w sosie śmietanowo-cydrowym

Dodane przez: Gregorhspeed

Mule w sosie śmietanowo-cydrowym

Mule w sosie śmietanowo-cydrowym...

Mule w białym winie

Dodane przez: teresa-kr

Mule w białym winie

Dla wielbicieli owoców morza, wspaniała...

Mule z curry i mlekiem kokosowym

Dodane przez: PolskaGotuje

Mule z curry i mlekiem kokosowym

Mule przyrządzone z azjatycką nutą

Mule z białym winem

Dodane przez: PolskaGotuje

Mule w białym winie

Danie pachnące morzem

Mule z pieczonymi gruszkami, śliwkami i pieczonymi talarkami

Dodane przez: Ania Krysik

Mule z pieczonymi gruszkami, śliwkami i ziemniaczanymi...

Jeżeli nie bardzo przepadacie za...

mule

Dodane przez: nagazie

MULE W BIAŁYM WINIE

romantyczne danie

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE