włoskie naleśniki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pierwszy raz robiłam naleśniki. Zawsze robiła to moja babcia a ja zajmowałam się farszem. Postanowiłam spróbować i udało się!

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto naleśnikowe:

    1 szklanka mleka
    1 szklanka mąki pszennej
    1 jajko
    200 g szpinaku mrożonego
    sól
    pieprz
    czosnek granulowany

    Składniki na farsz:

    80 g fety
    120 g sera twarogowego
    pomidor
    pieprz ziołowy
    opcjonalnie: szczypiorek/pietruszka/koperek

Włoskie naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nalesniki 1. W misce roztrzepujemy mleko z jajkiem, wsypujemy mąkę i miksujemy. Do masy dodajemy rozmrożony szpinak i przyprawy (ja szpinak rozmroziłam na patelni z dodatkiem łyżeczki masła oraz czosnkiem granulowanym), miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wlewamy łyżkę wazową ciasta i smażymy naleśniki szpinakowe.
    Nadzienie: W miseczce rozgniatamy fetę z twarogowym serkiem, doprawiam ulubionymi przyprawami. Na każdy naleśnik kładziemy 1-2 łyżki nadzienia, rozsmarowujemy, układamy rząd plasterków pomidora posypujemy szczypiorkiem/pietruszka i zawijamy. Naleśniki smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Komentarze

Podobne przepisy