Wiosenna botwinka

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszna zupa,która zawsze otwiera u mnie sezon wiosenno-letni.

  • 45 min

Składniki:

  • 1-2 pęczki botwinki z buraczkami
    kość schabowa lub 2-3 skrzydełka kurczaka
    1 butelka koncentratu barszczu czerwonego
    kość schabowa lub skrzydełka kurczaka
    koperek
    kostka rosołowa warzywna
    2 ząbki czosnku
    1-2 łyżeczki octu winnego
    liść laurowy,
    ziele angielskie
    kwaśna śmietana
    sól
    pieprz
    cukier
    majeranek

Wiosenna botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować wywar z kości schabowej lub skrzydełek,dać listek i ziele oraz kostkę rosołową.Można również zrobić wywar bezmięsny,zupa jest równie pyszna. Kiedy wywar jest gotowy wrzucić pokrojone w kosteczkę buraczki,a po około 10 min gotowania dodać pokrojone listki i łodygi botwinki.Kiedy botwina jest miękka, wcisnąć czosnek i wlać koncentrat barszczu,podgrzać,ale nie gotować.Zupę przyprawić,dać ocet i posiekany koperek.Podawać z kleksem kwaśnej śmietany.

Porady

Ja podaję do tego ziemniaki okraszone cebulką i boczkiem,można podać też z jajkiem na twardo.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy