Wieniec z golonki wieprzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nóżki i golonkę oczyścić, wieprzowinę opłukać. Włoszczyznę oczyścić. Mięso i warzywa zalać w rondlu wodą tak aby sięgała ok 15 cm ponad mięso, dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz.Gotować 4 godziny na małym ogniu. Marchewkę wyjąć wcześniej. Gdy mięso zacznie oddzielać się od kości posolić i jeszcze gotować około 10 min. Zdjąć z ognia. Wywar odcedzić, mięso oddzielić od kości, pokroić na kawałki. Czosnek ubrać , przepuścić przez praskę . Do wywaru dodać żelatynę, czosnek wyciśnięty, doprawić solą i pieprzem.Okrągłą formę z kominkiem przepłukać wodą . Na dnie ułożyć dekoracyjnie marchewkę pokrojoną w plasterki i groszek a następnie pokrojone mięso. Zalać wywarem. Gdy wystygnie wstawić do lodówki aby stężała .Wieniec wyjąć z formy na półmisek, ozdobić jajkiem , pomidorkami i rzeżuchą.
Komentarze