Węgierski kociołek z kurczakiem

0 (0 ocen)

Syty i szybki pomysł na węgierski obiad. Wędzona papryka oraz węgierska przyprawa nadają daniu wyrazistości i niezwykłego smaku i zapachu.

Składniki:

  • 400 g filetu z piersi kurczaka
    Przyprawa do kurczaka
    1 łyżka mąki pszennej
    500 ml bulionu drobiowego
    4 cebule
    3 duże ziemniaki
    1 marchew
    1 czerwona papryka
    4 pieczarki
    1,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki wędzonej
    2 łyżeczki przyprawy węgierskiej
    Sól
    Pieprz

Węgierski kociołek z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z piersi kurczaka kroimy w większą kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i obsypujemy mąką. Cebulę kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, szklimy cebulę. Dokładamy kurczaka i podsmażamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, marchewkę i pieczarki w plasterki, paprykę w kostkę. Wszystkie warzywa dokładamy do mięsa. Zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Między czasie doprawiamy przyprawami: węgierską i wędzoną ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Dusimy do miękkości warzyw.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy