Węgierski kociołek

  • wyświetlono: 572 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Oryginalny kociołek węgierski a w nim oryginalny węgierski gulasz :) Polecam

PolskaGotuje
  • Średni

Składniki

- mięso gulaszowe wieprzowe: 1.5 kilograma
- słonina: 20 dekagramów
- boczek: 20 dekagramów
- cebula: 2 sztuki
- pietruszka: 2 sztuki
- marchew: 2 sztuki
- ziemniaki: 1 kilogram
- papryka kolorowa: 3 sztuki
- kminek: 1 łyżeczka
- czosnek: 5 ząbków
- przecier pomidorowy: 180 mililitrów
- papryka mielona: 3 łyżki
- sól: 1 łyżeczka
- pieprz: 1 łyżeczka
- przyprawa d gulaszu węgierska w paście: 3 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Węgierski kociołek

  • 1. Słoninę pokroić w kostkę i wrzucić do kociołka. Jak się stopi dodać posiekaną cebule pokrojony boczek. Gdy cebula będzie złota dodać mięso (wcześniej pokrojone, wymieszane z kminkiem i czosnkiem ) zamieszać łychą. Następnie pieprzymy i posypujemy zmieloną papryką (nie żałować), zalewamy wodą i gotujemy około 30-40 min.
  • Węgierski kociołek2. Następnie dodajemy pokrojoną pietruszkę, marchewkę dalej gotujemy mieszając od czasu do czasu. Jak jesteśmy pewni, że mięso już dochodzi, dodajemy pokrojone ziemniaki w kostkę i teraz dopiero solimy.
  • Węgierski kociołek3. Pod koniec gotowania ziemniaków dodajemy paprykę również pokrojoną w kostkę i przecier pomidorowy (wg uznania), przyprawę gulaszową pastę. Teraz gotujmy krótko cały czas pamiętając by nasz gulasz się nie rozgotował, bo to ma być kruchutkie a nie mamałyga.
    Oczywiscie gulasz mozna zrobic tez tradycyjnie w naszej kuchni nie tylko na ognisku w kociołku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kociołeklatogulaszobiadpiknikwęgrykonkurs2010dr

Komentarze

Podobne przepisy

Fasolowy kociołek

Dodane przez: 2milutka

Fasolowy kociołek

Kociołek fasolowy to jednogarnkowa...

Warzywny kociołek

Dodane przez: Kloruś

Warzywny kociołek

Moja własna fuzja leczo i bigosu...

Ognisty kociołek

Dodane przez: 2milutka

Ognisty kociołek

Aromatyczne pełne pikantnych smaków...

gulasz

Dodane przez: Jolanta KG

Gulasz węgierski

Gulasz wieprzowy, w sosie pomidorowo-...

Gorący kociołek

Dodane przez: anaid123

Gorący kociołek

Podczas przygotowywania potraw...

BOGRACZ – WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA

Dodane przez: Ostra Na Słodko

BOGRACZ – WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA

Prawidłowo przyrządzony bogracz...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE