wątróbka z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

prosty przepis na smaczny obiad

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wątróbka drobiowa: 0.5 kilograma
    - pieczarki: 0.5 kilograma
    - duża cebula: 1 sztuka
    - sól do smaku: 2 szczypty
    - pieprz ( do smaku): 1 szczypta
    - olej do smażenia: 3 łyżki

Wątróbka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przygotowania dania potrzebne nam będą dwie patelnie
  • 2. Wątróbkę i pieczarki oczyścić. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kostkę lub półplasterki
  • 3. Na jednej patelni roztopić masło, dolać odrobinę oleju i podsmażyć cebulę. Następnie wrzucić do niej pieczarki. Smażyć. Gdy pieczarki puszczą wodę zaprzestać ich smażenia, aby nie dopuścić do jej odparowania
  • 4. Na drugiej patelni również roztopić masło z olejem i obsmażyć obtoczoną w mące wątróbkę aż do jej zarumienienia. Teraz można wątróbkę doprawić solą i pieprzem i dodać do niej pieczarki wraz z wodą którą puściły
  • 5. Wszystko razem wymieszać i jeśli jest konieczność można dodać odrobinę wody ( ja zawsze dodaję, aby mieć więcej sosu )
  • 6. Dusić pod przykryciem około 30 min. Jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami lub z ryżem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy