Warzywny przekładaniec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pomysł na to danie podsunęła mi siostra. Jej wersja składa się z brokułu, kalafiora i marchewki

Składniki:

  • ● puszka groszku
    ● 50 dag selera
    ● 50 dag marchewki
    ● sól, pieprz
    ● 2 jajka i białko
    ● 3 łyżki śmietany 18-proc.
    ● łyżka masła
    ● bułka tarta do posypania formy

Warzywny przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selery i marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osobnych garnkach. Odcedzamy i studzimy. Groszek osączamy.
  • 2. Białko ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do selera i miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą keksówki (11x20 cm).
  • 3. Do marchewki wbijamy jajko i miksujemy. Doprawiamy. Wlewamy do formy na masę selerową.
  • 4. Do groszku wbijamy jajko i miksujemy ze śmietaną. Doprawiamy. Przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy. Pieczemy 50 minut w temperaturze 160 °C. Studzimy, a następnie wkładamy do lodówki
    na ok. 3 godziny.

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Komentarze

Podobne przepisy