Warzywny przekładaniec

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smaczna i ciekawa kolorystycznie przekąska nie tylko dla wegetarian. Bardzo dobrze smakuje podana razem z ostrym i wyrazistym w smaku sosem.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - marchewka: 250 gramów
    - groszek (mrożony): 250 gramów
    - seler: 250 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - białko: 1 sztuka
    - śmietana 12%: 3 łyżki
    - sól,pieprz,curry (do smaku): 1 łyżeczka
    - gałka muszkatołowa (do smaku): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Warzywny przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywny przekładaniec 1. Warzywa umyć, obrać, pokroić i ugotować w trzech osobnych garnkach. Odcedzić i przestudzić.
  • Warzywny przekładaniec 2. Formę o wymiarach 8x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 *C.
  • 3. Ubić pianę z jednego białka. Seler zmiksować blenderem, dodać pianę, delikatnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Włożyć do przygotowanej formy.
  • 4. Marchewkę zmiksować z jajkiem, solą, pieprzem i curry do smaku. Rozsmarować na warstwie selerowej.
  • 5. Groszek zmiksować z drugim jajkiem i 3 łyżkami śmietany, doprawić. Ułożyć na warstwie marchewkowej. Wyrównać.
  • 6. Formę ustawić na większej foremce wypełnionej gorącą wodą. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut. Po wystudzeniu wstawić na noc do lodówki.
  • 7. Podawać z ostrym i wyrazistym w smaku sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Marchewka Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować