Warzywne pulpeciki w sosie pietruszkowym

0 (0 ocen)

Pulpeciki z sosie pietruszkowym to smaczne i proste danie .

Składniki:

  • 400g mięsa mielonego
    1 średnia marchewka
    Pół pietruszki
    Kawałek selera
    1 cebula
    1 jajko
    Kostka rosołowa
    Sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, czosnek granulowany , suszony liśc selera , majeranek ,pietruszka
    Śmietana
    Mąka
    Bułka tarta

Warzywne pulpeciki w sosie pietruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę , pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach ,cebulę kroimy w drobną kosteczkę .
    Mięso mielone przekładamy do miseczki dodajemy starte na tarce warzywa wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tarta i przyprawy ,dobrze wyrabiamy.
    Z mięsa formujemy małe pulpeciki które wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem kostki rosołowej i chwilę gotujemy , dodajemy pietruszkę i suszony liść selera – mieszamy. Całość zagęszczam mąką wymieszaną ze śmietaną i zagotowujemy ,w razie potrzeby doprawiamy sola i pieprzem.

Komentarze

Podobne przepisy