Udko duszone z brukselką i zapiekane ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę posiekać, brukselkę oczyścić i przekroić na pół. Na dno naczynia wlać łyżkę tłuszczu, włozyć cebulę i chwilę podsmażyć, następnie umyte i oczyszczone udka, lekko podsmażyć z obu stron, dodać brukselkę i podlać ok 1,5 szkl wody. przyprawy dodać do smaku.
Dusić pod przykryciem ok 30 min. Wyjąć udka a sos zmiksować przy pomocy blendera. dodać śmietanę i jeszcze zagotować.
Formę do tarty posmarować tłuszczem. Utłuczone ziemniaki rozklepać w formie ręką.
Śmietanę rozmieszać z jajkiem solą i pieprzem, wylać na ziemniaki. posypać delikatnie suszonym oregano. Wstawić do piekarnika na ok 30 min w temp 180 st . Do drugiego naczynia żaroodpornego można włożyć udka by się ogrzały i nieco zapiekły.
Podawać porcje ziemniaków, udko i polewać obficie zielonym sosem.
Komentarze