Tuńczykowe serniczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wytrawne, małe serniczki z tuńczykiem. Wierzch udekorowany jest kleksem z kwaśnej śmietany posypanej mieszanką ziaren.

  • 30 min

Składniki:

  • porcja na 8 szt.:
    200 g mielonego białego sera
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    1 łyżka oleju rzepakowego
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
    2 duże jajka
    2 zaokrąglone łyżki mąki pszennej

    na wierzch:
    gęsta kwaśna śmietana
    2 łyżki sezamu
    2 łyżki siemienia lnianego
    2 łyżki czarnuszki

Tuńczykowe serniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tuńczyka odcedzić, wyłożyć do miski, zmiksować blenderem. Dodać ser, olej, sól, paprykę w proszku, całe jajka i mąkę pszenną, zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć do 8 papierowych papilotek ułożonych w formie do pieczenia muffinek. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut. Ostudzić.
  • 2. Na wierzch wyłożyć po 1 łyżce gęstej kwaśnej śmietany, posypać mieszanką ziaren.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy