Truskawkowy wulkan

0 (0 ocen)

  • 40 min

Taki wulkan świetnie nadaje się na deser a nawet śniadanie lub kolację!;) Spodoba się szczególnie dzieciom.

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg truskawek
    ok 2-3 łyżki cukru
    3 łyżki żelatyny
    1/2 litra mleka
    1/2 szkl kaszy manny

Truskawkowy wulkan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki pozbawić szypułek i opłukać. Następnie zmiksować je na gładką jednolitą masę. Można dodać trochę cukru do smaku jeśli truskawki będą zbyt kwaśne. Odlać pół szklanki musu i odstawić.
  • 2. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Truskawki miksować mikserem końcówkami do ubijania, wlać żelatynę i miksować dalej 3-4 minuty aż masa lekko się spieni.
  • 3. Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę i mieszać aż zgęstnieje. Masa powinna być jak najgęstsza. Można dosłodzić do smaku według uznania. Przełożyć do foremek na muffinki lub babeczki do ok połowy wysokości. Odstawić do ostygnięcia.
  • 4. Przelać masę truskawkową na kaszę i wstawić całość do lodówki do stężenia.
  • 5. Podawać na talerzykach polane pozostałym sosem truskawkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy