Deser z truskawkami i galaretką TRUSKAWKOWY RAJ

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszny i delikatny deser, dokonały na każdą porę dnia. Przywołuje najmilsze wspomnienia z wakacji. Lekki, truskawkowy, idealny również dla dzieciaków :)

  • 45 min

Składniki:

  • 500ml zimnej, 30% śmietany, 2 galaretki truskawkowe, ok. 1/2kg truskawek, okrągłe biszkopciki, 3 łyżki cukru, 800ml wody(wrzatku), 100 ml mleka

Deser z truskawkami i galaretką truskawkowy raj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotuj 800ml wody, wrzątkiem zalej osobno 2 galaretki-jedna w 300ml wody i dodaj do niej 3 płaskie łyżki cukru, druga zalej 500ml wrzątku. Galaretki odstaw w chłodne miejsce zeby szybko wystygły, a potem do lodówki aby zaczęły tężeć.
  • 2. Tortownice wyłóż folią spożywczą, następnie ułóż w niej maczane w mleku biszkopciki(jeden obok drugiego.
  • 3. Kremówkę wylej do miski i ubijaj na najwyższych obrotach przez ok. 5 min-az zacznie gęstnieć. dodaj zimną i dobrze tężejącą galaretkę (300ml). Miksuj jeszcze przez chwilę na nizszych obrotach do połączenia się galaretki ze śmietaną. Tak przygotowana masę wylej do tortownicy, a nastepnie odstaw ją do lodówki.
  • 4. Gdy masa zrobi się juz twardsza( gęsta) ułóż na niej omyty i przekrojone na pół truskawki(jedna obok drugiej). Ciasto schowaj do lodówki.
  • 5. Gdy 500 ml galaretki będzie gęstniała wylej ją powoli na truskawki kierując strumień na owoce(nie na smietane)

Porady

ciasto trzymaj w lodówce, nie namaczaj zbyt długo biszkopcików w mleku(włoż i wyjm), kremówka musi byc zimna

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy