Truskawkowe torciki na kefirze

0 (0 ocen)

Pyszne i wilgotne ciasto z truskawkami.

Składniki:

  • ciasto:
    4 jajka
    1/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki oleju
    Kefirowa pianka:
    2 galaretki truskawkowe
    700 ml kefiru
    dodatkowo:
    1/2 kg truskawek
    500 ml śmietany 30%
    2 śmietan fiksy
    1/2 szklanki cukru pudru

Truskawkowe torciki na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • truskawkowe torciki 1. Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem cukru do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wszystko połączyć, następnie ostrożnie mieszając dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu olej. Ciasto wylać do tradycyjnej formy do pieczenia u mnie ( 24 cm na 35 cm) i piec w temp. 180 st około 15 minut po upieczeniu wystudzić.
  • truskawkowe torciki 2.
    Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wystudzić, kefir spienić przy pomocy miksera i dodać do niego zimną galaretkę, dokładnie wymieszać i dołożyć truskawki, następnie odstawić do zgęstnienia.
  • truskawkowe torciki 3. Kiedy pianka zacznie zastygać wylać ja na wystudzone ciasto, odstawić do całkowitego zastygnięcia.
    Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i śmietan fiksu po ubiciu posmarować nią wierzch schłodzonego ciasta i jeszcze raz wstawić do lodówki, aby śmietana zastygła.
    Po dokładnym schłodzeniu ciasto pociąć na małe porcje i każdą posypać wiórkami czekoladowymi oraz ozdobić truskawkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy