Ciasto truskawkowe marzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem,następnie dodać żółtka.Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kisielem.(można dodać trochę barwnika)Ciasto wylać na blachę o wymiarach 25cm x 40cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180ºC przez 30-40 minut.Po upieczeniu ciasto przekroić na pół.
2.Masa:
1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami , mąką pszenną i budyniem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie utrzeć margarynę i dodawać partiami zimny budyń i ucierać. Na końcu dodać spirytus.
3.Przełożenie ciasta:
Spód ciasta posmarować 1/2 masy na masę wyłożyć truskawki na truskawki 1/2 masy, następnie przykryć biszkoptem.Wierzch posypać cukrem pudrem.Całość włożyć do lodówki.
Porady
Łyżeczkę cukru kryształu można zmieszać z odrobiną barwnika różowego i delikatnie oprószyć wierzch ciasta :)
Komentarze