Truskawkowa fantazja

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

To wyśmienity deser na każdą okazję. Efektownie wygląda i wyśmienicie smakuje.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 szklanka cukru
    1 i 1/4 szklanki mąki
    8 łyżek oleju
    10 łyżek mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa truskawkowa:
    1 kg truskawek
    1 opakowanie kisielu truskawkowego
    2 opakowania galaretki truskawkowej
    1/2 szklanki cukru

    Ponadto:
    100 ml herbaty
    łyżeczka cukru
    odrobina kwasku cytrynowego
    2 szklanki śmietanki kremówki
    1 opakowanie galaretki truskawkowej

Truskawkowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę.
    Dodać olej, następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z resztą ciasta.
    Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, o wymiarach 24x28 cm.
    Piec 30-35 min w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Masa truskawkowa:
    Truskawki zagotować z cukrem, a następnie zmiksować całość.
    Kisiel rozrobić w małej ilości wody, dodać do owoców i ponownie zagotować.
    Odstawić na bok, wsypać galaretki i wymieszać.
  • 3. Ostudzony biszkopt przekroić na 2 części i nasączyć go ostudzoną, posłodzoną herbatą z dodatkiem kwasku cytrynowego.
    Na jedną część wyłożyć masę truskawkową i przykryć drugą częścią ciasta.
    Śmietanę kremówkę schłodzić, ubić na sztywno, dodać ostudzoną galaretkę rozpuszczoną w niepełnej szklance wody. Wyłożyć na wierzch.
    Wedle uznania udekorować np. owocami, tartą czekoladą, itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy