Truskawki z %

0 (0 ocen)

Truskawki przygotowane z myślą o zimowych deserach.

Składniki:

  • 1/2 kg truskawek
    1,5 szklanki cukru
    skórka otarta z 1 cytryny
    1 łyżka soku z cytryny
    100 ml wódki cytrynowej

Truskawki z % - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć i oczyścić, nie kroić na mniejsze kawałki. Cukier wsypać do garnka, dolać 1/2 szklanki wody i zagotować do powstałego syropu dodać skórkę otartą z jednej cytryny i sok cytrynowy, wrzucić truskawki i smażyć na małym gazie kilka minut tylko delikatnie potrząsając garnkiem, aby truskawki się skarmelizowały, ale nie rozpadły. Kiedy truskawki są już wystarczająco miękkie ( to znaczy nie są surowe) zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy alkohol po wymieszaniu od razu przekładamy do słoików. Mam nadzieję, że truskawki w trakcie przechowywania nie stracą swojej formy, a przejdą alkoholem i będą pysznym dodatkiem do deserów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy