Tort rumowy z biszkoptami na spodzie bezowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy, a gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier. Następnie ostrożnie dosypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy ocet. Masę dzielimy na dwie części każdą z nich pieczemy ok.45 minut w 120 st. C.
2.Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, kremówkę ubijamy, czekoladę siekamy.
3.Jaja ubijamy z cukrem pudrem, rumem i cukrem waniliowym w gorącej kąpieli wodnej na puszystą masę, po czym powoli dodajemy żelatynę. Studzimy. Do masy dosypujemy czekoladę i rodzynki, a na koniec dodajemy ubitą śmietanę.
4.Na spodzie bezowym układamy biszkopty i wykładamy masę . Studzimy.
5.Ubijamy śmietanę do dekoracji i rozsmarowujemy ją na masie rumowej, na górę nakładamy drugi blat bezowy. Dekorujemy śmietaną i czekoladą.
Komentarze