Tort gruszkowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ten pyszny deser uwielbia cała rodzina.

Składniki:

  • Biszkopt: 5 jajek
    ● 15 dag cukru pudru
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● po 5 dag mąki pszennej i ziemniaczanej
    ● tłuszcz do formy.
    Nadzienie: 4 gruszki
    ● 2 łyżki cukru
    ● limonka
    ● 1/2 l kremówki
    ● 10 dag cukru pudru
    ● 2 goździki
    ● kawałek laski cynamonu
    ● 2 łyżki żelatyny
    ● 10 dag orzechów włoskich

Tort gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z 1/2 cukru pudru. Żółtka ucieramy
    z resztą cukru i sokiem z cytryny. Dodajemy mąki i pianę.
    Mieszamy. Pieczemy w natłuszczonej tortownicy ok.
    30 minut w 180 °C. Studzimy. Przekrawamy na 3 placki.
  • 2. Z limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Gruszki
    obieramy, kroimy i gotujemy ok. 5 minut w 1/2 l wody
    z cukrem, goździkami, cynamonem i 1/2 soku z limonki.
    Wyjmujemy, syrop przecedzamy, dodajemy skórkę i resztę
    soku. Kremówkę ubijamy
    z cukrem pudrem, mieszamy
    z rozpuszczoną
    żelatyną. Biszkopty nasączamy
    syropem, przekładamy
    3/4 kremu
    i gruszkami. Wierzch
    smarujemy resztą kremu
    i posypujemy posiekanymi
    orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_09-2010

Komentarze

Podobne przepisy