Tort gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z 1/2 cukru pudru. Żółtka ucieramy
z resztą cukru i sokiem z cytryny. Dodajemy mąki i pianę.
Mieszamy. Pieczemy w natłuszczonej tortownicy ok.
30 minut w 180 °C. Studzimy. Przekrawamy na 3 placki.
2.Z limonki ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Gruszki
obieramy, kroimy i gotujemy ok. 5 minut w 1/2 l wody
z cukrem, goździkami, cynamonem i 1/2 soku z limonki.
Wyjmujemy, syrop przecedzamy, dodajemy skórkę i resztę
soku. Kremówkę ubijamy
z cukrem pudrem, mieszamy
z rozpuszczoną
żelatyną. Biszkopty nasączamy
syropem, przekładamy
3/4 kremu
i gruszkami. Wierzch
smarujemy resztą kremu
i posypujemy posiekanymi
orzechami.
Komentarze