Torcik rabarbarowy

0 (0 ocen)

Sezon rabarbarowy w pełni dlatego proponuję pyszne, lekko kwaskowate ciasto. Idealne do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 jajka
    1/4 szkl cukru
    1/4 szkl mąki pszennej
    1/4 szkl mąki ziemniaczanej
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa rabarbarowa:
    0,9 kg rabarbaru
    2 galaretki malinowe
    1/3 szkl cukru

    0,5l śmietanki 30%
    2 śmietan fixy
    3 łyżki cukru pudru

    czekolada do dekoracji

Torcik rabarbarowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać na sztywną i lśniącą pianę. Dodawać po jednym żółtku mieszając na małych obrotach miksera. Następnie delikatnie wmieszać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy (24cm). Piec ok 30 min w 180 stopniach.
    Masa: Rabarbar obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do rondla. Podlać szklaną wody, dosypać cukier i mieszając, zagotować aż rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać. Wtedy zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Biszkopt naponczować wodą z sokiem cytryny i cukrem. Wyłożyć tężejącą masę rabarbarową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixami na sztywno i udekorować torcik. Posypać wiórkami z czekolady. Schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy