Tarta z budyniem i gruszką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybkie, kruche ciasto z delikatnym budyniem i super dodatkiem w postaci gruszek do kawy.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1,5 szklanki mąki
    125 g masła
    50 g cukru
    1 jajko
    Sól do smaku
    Szczypta proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    1 budyń waniliowy
    1 budyń czekoladowy
    4 łyżki cukru
    2 łyżki masła
    3 gruszki z syropu

Tarta z budyniem i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: na stolnicy wymieszaj mąkę z cukrem, solą i szczyptą proszku do pieczenia. Dodaj jajko i schłodzone masło, posiekaj nożem n a małe kawałki. Wlej 1 łyżkę zimnej wody i zagnieć szybko jednolite ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj ciasto i wylep formę. Nakłuj gęsto widelcem i piec w temp. 180 stopni około 30 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć z formy, wystudzić.
    Budynie ugotować osobno z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką masła każdy. Lekko przestudzić i wylać na ciasto. Gruszki osączyć z syropu, pokroić na małe kawałki, włożyć w budynie. Dodatkowo oprószyć wiórkami z białej czekolady. Schłodzić.

Porady

1.do ciasta można dodać świeże gruszki ale należy je przedtem podsmażyć.

Komentarze

Podobne przepisy