Tarta z budyniem i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: na stolnicy wymieszaj mąkę z cukrem, solą i szczyptą proszku do pieczenia. Dodaj jajko i schłodzone masło, posiekaj nożem n a małe kawałki. Wlej 1 łyżkę zimnej wody i zagnieć szybko jednolite ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkuj ciasto i wylep formę. Nakłuj gęsto widelcem i piec w temp. 180 stopni około 30 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć z formy, wystudzić.
Budynie ugotować osobno z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką masła każdy. Lekko przestudzić i wylać na ciasto. Gruszki osączyć z syropu, pokroić na małe kawałki, włożyć w budynie. Dodatkowo oprószyć wiórkami z białej czekolady. Schłodzić.
Porady
1.do ciasta można dodać świeże gruszki ale należy je przedtem podsmażyć.
Komentarze