Szyszki czekoladowe z śliwką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szyszki to jedno z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Lubie do nich wracać a także zmieniać i zamiast klasycznej masy karmelowej używać np. czekolady. Dodatek karmelizowanej śliwki wewnątrz jest miłym zaskoczeniem i ciekawym przełamaniem smaku.

  • 60 min

Składniki:

  • 200g czekolady mlecznej
    pół szklanki posiekanych orzechów (laskowe lub włoskie wg. gustu)
    ryż preparowany

    śliwki
    2 łyżki masła
    2 łyżki miodu
    2 łyżki whisky
    3 liście laurowe

Szyszki czekoladowe z śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szyszki czekoladowe z  śliwką 1. Śliwki myjemy, delikatnie nacinamy i wyciągamy pestkę jak najmniej inwazyjnie aby śliwka zachowała swój kształt. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy miód i whisky. Gdy całość będzie jednolita układamy na patelni śliwki, wkładamy między nie listki laurowe i potrząsając patelnią karmelizujemy je na bardzo małym ogniu aż staną się szkliste ale nie za długo, żeby się nie rozpadły. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy posiekane orzechy oraz tyle ryżu preparowanego aby był dokładnie pokryty czekolada ale nie pozostała „luźna“ czekolada.
  • Szyszki czekoladowe z  śliwką 2. Masę studzimy. Na rękę zakładamy woreczek śniadaniowy i nakładamy nieco masy czekoladowej z ryżem. Na środku układamy śliwkę i formujemy szyszkę tak aby śliwka została w środku. Chłodzimy w lodówce.

Porady

Aby uformować szyszki masa nie może być za ciepła ani zbyt chłodna. Najlepiej sprawdzać ją co kilka minut i formować szyszki kiedy będzie zimna ale jeszcze kleista.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy