Szynka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki wrzuć do wody i zagotuj, odstaw do wystygnięcia. Szynkę przekuj szpikulcem w kilku miejscach i zalej marynatą, odstaw do chłodnego miejsca na 48 godzin.
2.Po 48 godzinach odlej marynatę o osusz ręcznikiem papierowym szynkę. Przed włożeniem do piekarnika natrzyj szynkę 3 łyżkami majeranku, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, łyżką pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczką soli morskiej i 2 łyżkami czosnku w płatkach. Wszystko skrop 3 łyżkami oleju i odstaw na 1 godziną.
3.Następnie włóż szynkę do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 60 min. przez pierwsze 30 minut przykryj szynkę folię aluminiową, po tym czasie zdejmij folię i piec na brązowo-złoty kolor
4.Pozostaw szynkę w piekarniku do ostygnięcia
5.Najlepiej smakuje z sosem chrzanowym na zimno lub na ciepło
Komentarze