SZYNKA PIECZONA

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pieczona szynka w piekarniku

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej

    SKŁADNIKI NA MARYNATĘ

    6 szkl wody
    2 łyżki majeranku
    5 ziarek jałowca
    5 ziarek ziela angielskiego
    5 ziarek pieprzu czarnego
    5 liści laurowych
    5 łyżeczek soli morskiej
    4 ząbki czosnku pokrojone w kostkę

Szynka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wrzuć do wody i zagotuj, odstaw do wystygnięcia. Szynkę przekuj szpikulcem w kilku miejscach i zalej marynatą, odstaw do chłodnego miejsca na 48 godzin.
  • 2. Po 48 godzinach odlej marynatę o osusz ręcznikiem papierowym szynkę. Przed włożeniem do piekarnika natrzyj szynkę 3 łyżkami majeranku, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, łyżką pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczką soli morskiej i 2 łyżkami czosnku w płatkach. Wszystko skrop 3 łyżkami oleju i odstaw na 1 godziną.
  • 3. Następnie włóż szynkę do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 60 min. przez pierwsze 30 minut przykryj szynkę folię aluminiową, po tym czasie zdejmij folię i piec na brązowo-złoty kolor
  • 4. Pozostaw szynkę w piekarniku do ostygnięcia
  • 5. Najlepiej smakuje z sosem chrzanowym na zimno lub na ciepło

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy