Szynka marynowana w winie porzeczkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

To rarytas dla osób, które lubią mięso z posmakiem owocowym. Szynka marynowana w czerwonym winie porzeczkowym, oliwie z oliwek oraz z solą morską.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    ok 1.5 kg surowej szynki
    2-3 łyżeczki soli gruboziarnistej
    3-4 łyżki oliwy z oliwek
    2 szklanki domowego wina, u mnie porzeczkowe
    świeżo mielony pieprz

Szynka marynowana w winie porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, nacinamy w romby. Wcieramy sól gruboziarnistą i zalewamy winem oraz oliwą. Naczynie z szynką przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. 2. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, przekładamy szynkę z winem, oprószamy pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 2 godziny. Po godzinie pieczenia ściągamy górna pokrywę i pozwalamy aby mięso się zrumieniło. Należy je równomiernie polewać sosem, który się wytworzył i obracać, aby równo się piekła.
    3. Gotową szynkę wykładamy na półmisek do ostudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy