Ciekawa wersja jednego z najpopularniejszych ciast na świecie.
Składniki:
-1 i ½ szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- łyżka cynamonu
- łyżka przyprawy do piernika
- 3 jajka
- 50 ml oleju
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- 8 małych jabłek ( ja użyłam papierówki)
- 50 g cukru waniliowego
Szarlotka piernikowa: - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z cukrem, cynamonem, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Jaja rozkłócimy z olejem. Wszystkie składniki mieszamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem waniliowym. Łączymy z ciastem i przelewamy do formy. Pieczemy około 50 min. w temp. 180 stopni.
Komentarze