Szarlotka piernikowa:

0 (0 ocen)

Ciekawa wersja jednego z najpopularniejszych ciast na świecie.

Składniki:

  • -1 i ½ szklanki mąki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1/3 szklanki cukru
    - łyżka cynamonu
    - łyżka przyprawy do piernika
    - 3 jajka
    - 50 ml oleju
    - tłuszcz i bułka tarta do formy
    - 8 małych jabłek ( ja użyłam papierówki)
    - 50 g cukru waniliowego

Szarlotka piernikowa: - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z cukrem, cynamonem, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Jaja rozkłócimy z olejem. Wszystkie składniki mieszamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem waniliowym. Łączymy z ciastem i przelewamy do formy. Pieczemy około 50 min. w temp. 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.84 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Choinka piernikowa