Szarlotka

0 (0 ocen)

Przepisów na szarlotkę jest dużo, a ja polecam mój...

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    - 2,5 szklanki mąki + 3 łyżki do podsypania
    - 200 g margaryny
    - 3/4 szklanki cukru
    - 2 żółtka

    nadzienie:

    - 8 jabłek
    - 4 łyżki cukru

    beza:

    - białko z 2 jajek
    - 2 łyżki cukru pudru

    - forma do tarty lub tortownica 28 cm

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść na jednolite ciasto, podzielić na 2/3 i 1/3. Włożyć do lodówki.
    Jabłka obieramy, kroimy w mniejsze plasterki, przekładamy do garnka, wlewamy odrobinę wody, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu do uzyskania marmolady, około 15 - 20 minut.
    2/3 ciasta wyklejamy formę do tarty łącznie z bokami i nakłuwamy gęsto widelcem. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy, nakładamy marmoladę. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i jeszcze chwilkę ubijamy, wykładamy na marmoladę. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach na ubitą bezę. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy