świąteczna mięsna babka

0 (0 ocen)

  • 2 min

Jest wyjątkowa w wyglądzie i smaku. Jest to potrawa, która zachwyci gości. Babka zazwyczaj kojarzy się z babką z ciasta, ta babka swój wygląd zawdzięcza foremce z babki, połączenie smaku boczku , miesa z fetą jest rewelacyjne

  • 2 min

Składniki:

  • 1 kg miesa mielonego, 35 dag plastrów boczku, cebula, 1/2 papryki, 4 łyzki bułki tartej, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, olej, 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki, 10 dag sera feta, sól, pieprz, słodka mielona papryka

Świąteczna mięsna babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju. Pod koniec dodajemy zmiażdżony czosnek. Studzimy, przekładamy do miesa. Dodajemy natkę, jajka, bułkę tartą, pokrojona fetę i pokrojoną w kostke paprykę. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz papryką.
    Forme do babki wykładamy dachówkowo plasterkami boczku. Wkładamy masę mięsną, końce boczku zwijamy do środka. Pieczemy godzinę w 160C. Wyjmujemy z formy i pieczemy jeszcze 35 minut, a ż boczek się zarumieni. Lekko studzimy i kroimy w kawałki

Porady

mozna ją jeść na ciepło i zimno

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy