Surówka z młodej kapusty z koperkiem

5 (2 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Letnia surówka z młodej kapusty, to świetny dodatek do dań obiadowych. Jest chrupiąca, lekka i zdrowa. Idealnie komponuje się z drobiem i innymi mięsami. Jest także świetnym dodatkiem do dań z grilla.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    1 średnia cebula
    1 duży pęczek koperku
    1 łyżeczka cukru
    2 szczypty kwasku cytrynowego *
    oliwa z oliwek
    pieprz biały
    sól

Surówka z młodej kapusty z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści i bardzo drobno szatkujemy. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy cukier, sok z cytryny, biały pieprz i sól. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Następnie dodajemy posiekany koperek i nie wielką ilość oliwy. Mieszamy, aby składniki się połączyły.
    * można zastąpić sokiem z cytryny

Porady

Moje rady: Jeśli chcecie przygotować surówkę wcześniej, oliwę dodajecie dopiero tuż przed podaniem na stół.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy