Surówka mieszana

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Powiemy tak, wypróbujcie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/4 główki średniej wielkości białej kapusty
    1 cebula
    1 żółta papryka
    pół czerwonej papryki
    1 ogórek wężowy
    2 ogórki gruntowe
    3 łyżki cukru
    3 łyżki octu 10 %
    łyżka soli

Surówka mieszana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkowałem. Cebulę i obie oczyszczone z nasion papryki pokroiłem w cienkie kawałki. Przełożyłem do miski kapustę, następnie cebulę i potem paprykę, a na wierzch pokrojone w cienkie plasterki ogórki. Wsypałem czubata łyżkę soli i dokładnie wymieszałem. Odstawiłem na godzinę. Od czasu do czasu mieszałem. Następnie odcisnąłem słony sok, który puściły warzywa.
    Zalewa octowa : w 2 szklankach wody rozpuściłem cukier i ocet, zalałem przygotowane składniki sałatki.
    PS: im dłużej warzywa postoją w tej zalewie, tym sałatka będzie smaczniejsza. Można ją włożyć do słoików.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy