Śmietanowiec, czyli styropian

4.43 (182 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne, kruche ciasto kryjące delikatny, wręcz piankowy środek. Wykonany jest on z kwaśnej śmietany z budyniem i białkami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    125 g masła
    3 żółtka
    4 zaokrąglone łyżki cukru

    Masa śmietanowa:
    3 szklanki (750 ml) kwaśnej śmietany 18%
    1/2 szklanki cukru
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 0,5 l mleka)
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    3 białka

    cukier puder do posypania po wierzchu upieczonego ciasta
Wystaw ocenę:

4.43 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Ciasto

Śmietanowiec, czyli styropian - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodać żółtka i masło, zagnieść jednolite ciasto. 1/3
    część ciasta włożyć do zamrażarki, pozostałą część wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 26x22 cm (mierząc po dnie). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20- 22 minut.
  • 2. Masa śmietanowa:
    Białka ubić na sztywną pianę.
    Do drugiej miski wlać śmietanę, dodać cukier, cukier waniliowy, dodać budyń i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać (na tym etapie można wyłożyć dowolne owoce). Na wierzch zetrzeć tarką o grubych oczkach ciasto schowane do zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 55- 60 minut. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Porady

Można położyć na wierzch masy śmietanowej, pod spód ciasta, dowolne owoce, np. maliny, wiśnie, czerwone porzeczki, itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kwaśna śmietana Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować