Straciatella z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ciasto wymyśliłam sama, z produktów które akurat były w domu. Wszyscy są nim zachwyceni. :)

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt straciatella:
    - 6 jaj
    - 1 i 1/2 szkl. mąki
    - szkl.cukru
    - cukier waniliowy
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - tabliczka gorzkiej czekolady

    Budyń:
    - kostka masła lub margaryny
    - 3 budynie waniliowe
    - litr mleka

    Dodatkowo:
    - wiśnie z kompotu lub świeże
    - polewa czekoladowa
    - poncz z cytryną, cukrem i nalewka do nasączenia ciasta
    - orzechy do dekoracji


Straciatella z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać, na koniec dodać czekoladę pokrojoną w kostkę.Wyłożyć blachę papierem i piec w temperaturze 180ºC lub w 160ºC z termoobiegiem około 20 - 30 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
  • 2. Po ostygnięciu ciasta nasączyć ponczem i ułożyć na nim wiśnie.
  • 3. Ugotować budyń według przepisu. Dodać do niego masło i wymieszać aż do uzyskania jednolitej masy, a następnie wylać na biszkopt z wiśniami. Ciasto udekorować polewą oraz orzechami, schłodzić w lodówce do zastygnięcia budyniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy