Straciatella z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać, na koniec dodać czekoladę pokrojoną w kostkę.Wyłożyć blachę papierem i piec w temperaturze 180ºC lub w 160ºC z termoobiegiem około 20 - 30 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
2.Po ostygnięciu ciasta nasączyć ponczem i ułożyć na nim wiśnie.
3.Ugotować budyń według przepisu. Dodać do niego masło i wymieszać aż do uzyskania jednolitej masy, a następnie wylać na biszkopt z wiśniami. Ciasto udekorować polewą oraz orzechami, schłodzić w lodówce do zastygnięcia budyniu.
Komentarze