Spaghetti carbonara

0 (0 ocen)

  • 25 min

Idealny delikatny sos, boczek i makaron.. czego chcieć więcej?

  • 25 min

Składniki:

  • 100g makaronu spaghetti
    100ml śmietany 30%
    30g wędzonego boczku
    mała cebula
    1 żółtko
    sól pieprz

Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować makaron al dente, zahartować i odcedzić.Cebule obrać. Boczek wraz z cebulą pokroić w kostkę i podsmażyć. Wlać połowę śmietany i podgrzewać, aby sos się zredukował. Do pozostałej śmietany dodajemy żółtko, mieszamy i wlewamy na patelnie*. Doprawić do smaku.Sos połączyć z makaronem. I przez chwilę podgrzewać. Przed podaniem zetrzeć trochę sera.

Porady

* Podczas gotowania sosu z żółtkiem nie można go doprowadzić do wrzenia, ponieważ sos może się zwarzyć.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy