Spaghetti carbonara

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Studiuję na AWF-ie. Wolę raczej pożywne i szybkie do przygotowania dania. Ta potrawa często gości na moim stole.

Składniki:

  • ● op. spaghetti
    ● 15 dag chudego boczku wędzonego
    ● 25 dag śmietanki 30-proc.
    ● 3-4 żółtka
    ● ząbek czosnku
    ● szczypta rozmarynu
    ● parmezan
    ● oliwa
    ● sól, pieprz

Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy
    w dużej ilości osolonej
    wody na półtwardo.
    Odcedzamy.
  • 2. Boczek kroimy
    w cienkie plastry.
    Podsmażamy na
    rozgrzanej oliwie.
    Wlewamy połowę
    śmietanki. Czosnek
    obieramy
    i siekamy. Wsypujemy
    z rozmarynem
    do boczku. Dusimy.
  • 3. Do pozostałej śmietanki
    dodajemy żółtka i starty na
    tarce o małych oczkach parmezan.
    Mieszamy i wlewamy
    na patelnię. Nie dopuszczamy
    do wrzenia, bo sos się zwarzy.
    Doprawiamy do smaku. Sos
    mieszamy z makaronem.

Porady

Zamiast kremówki czasem używam śmietanki tortowej (36-proc.) lub serka mascarpone. Parmezan zastępuję ostrym żółtym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy