500 ml śmietanki 36%
500 ml jogurtu greckiego
2 szklanki czereśni
2 razy po 100 g cukru
cukier waniliowy
100 ml waniliowego syropu barmańskiego
2 razy po 2 łyżeczki żelatyny
opakowanie okrągłych biszkoptów
ulubiona galaretka
Śmietanowiec z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.250 ml śmietanki i 250 ml jogurtu ubijamy z cukrem. Dodajemy wypestkowane czereśnie ,całość mieszamy z rozpuszczoną w wodzie żelatyną i wylewamy do wyłożonej na spodzie biszkoptami tortownicy. Wkładamy do lodówki do stężenia.
Pozostałą śmietankę i jogurt ubijamy wraz z cukrem waniliowym ,cukrem i syropem barmańskim ,waniliowym. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie masę z nią mieszamy. Wylewamy na stężałą masę z czereśniami. Na wierzch układamy biszkopty. Wkładamy do lodówki do stężenia.
Ulubioną galaretkę rozprowadzamy w gorącej wodzie ,lekko studzimy i wylewamy na wierzch śmietanowca.
Komentarze