Śmietanowiec z czereśniami

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto, znane również pod nazwą Styropian. Smakiem, konsystencją i wyglądem przypomina sernik, a czereśnie są wspaniałym dodatkiem.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 żółtek,
    3 szkl. mąki pszennej,
    1/2 szkl. cukru pudru,
    250g masła lub margaryny,
    laska wanilii,
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Masa śmietanowa:
    1200g śmietany 18%,
    5 białek,
    1 i 1/4 szk. cukru,
    2 budynie śmietankowe,
    szczypta soli,
    400g czereśni.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Śmietanowiec z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, zrobić dołek, wbić żółtka, dodać cukier puder, nasiona z laski wanilii oraz posiekane masło. Wszystko dokładnie zagnieść, uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 3 godz do zamrażalnika.
  • 2. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodać przesiany budyń oraz śmietanę i dokładnie ubić mikserem na małych obrotach. Na przygotowaną blaszkę o wym. 23x33cm. zetrzeć na tarce o dużych oczkach połowę ciasta. Rozsmarować całą masę śmietanową, ułożyć umyte, wypestkowane i odsączone czereśnie. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec ok. 50-60min w temp. 180st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Ciasto przechowywać w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Owoce Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować