Smażone śląskie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam dwoje dzieci w wieku 3 i 5 lat. Dla nich i męża często na niedzielę piekę ciasta. Lubię też szyć.

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● 2 jajka
    ● mąka ziemniaczana
    ● łyżka mąki pszennej
    ● sól
    ● olej do smażenia

Smażone śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażone śląskie 1. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i gotujemy. Odcedzamy, studzimy
    i przepuszczamy przez maszynkę
    do mięsa.
  • 2. Ziemniaki mieszamy z jajkami.
    Dzielimy w misce na 4 równe
    części. 1 część odkładamy
    i wsypujemy w to miejsce mąkę
    pszenną. Uzupełniamy mąką
    ziemniaczaną. Dokładamy odłożoną ćwiartkę i dokładnie mieszamy.
    Doprawiamy solą. Jeśli
    ciasto będzie za rzadkie, dosypujemy
    trochę mąki.
  • 3. Z ciasta formujemy wałek
    i kroimy w małe kawałki (jak na
    kopytka). Smażymy na rozgrzanym
    oleju z obu stron do zrumienienia.
    Podajemy do obiadu
    zamiast ziemniaków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2010

Komentarze

Podobne przepisy