Pomysł z glazurowaniem wpadł mi do głowy zupełnie przypadkiem.I muszę przyznać,że jest to doskonała technika,aby nadać końcowy smak.Wypróbowałam tę metodę również z musztardą i też bardzo polecam.
Small chops glazurowane pastą ajvar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,2-3 łyżki pasty ajvar i bardzo drobno pokrojoną papryczkę pepperoni.Ja użyłam papryczek ze słoika w zalewie.Sos ajvar miałam domowej roboty i był konsystencji ketchupu.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Wszystko dokładnie wyrabiamy i formujemy w dłoniach malutkie kuleczki.
2.Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kuleczki mięsne z każdej strony.Wyjmujemy je na talerz.Do pozostałej oliwy dodajemy resztę pasty ajvar.Oliwy na patelni powinno być tyle,aby zakrywała samo dno patelni.Mieszamy sos powstały na patelni,dodajemy kuleczki mięsne i mieszając podsmażamy je.Po chwili sos zacznie przylegać do mięsa i powstanie na nich glazura z pasty ajvar.Podajemy z ulubionymi sosami.
Komentarze