Słodkie bułki z makiem

0 (0 ocen)

Smaczne i pyszne bułeczki z makiem. Zapach roznosi się po całym domu. Po wyjęciu z piekarnika nie mogłam się powstrzymać i zjadłam taka gorącą z dżemem wiśniowym.

Składniki:

  • 300 g maki pszennej
    175 ml mleka
    12 g świeżych drożdży
    3 łyżki cukru
    1 jajko
    Mak do posypania
    Białko do posmarowania

Słodkie bułki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski. W osobnej miseczce rozrobić mleko, drożdże, jajko i cukier. Dokładnie wymieszać i przelać do mąki. Zagnieść na jednolitą masę. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i poczekać do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość formować małe kule, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na około 40 min do podrośnięcia. Po tym czasie posmarować białkiem i posypać makiem. Piec w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15 minut (piec z termo obiegiem).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy