Ciasta z owocami-równa się pyszne ciasta. Tym razem w roli głównej wykorzystałam śliwki.Do ciasta kruchego dodałam mak. W efekcie powstał nowy, efektownie wyglądający oraz przepyszny deser. Idealny do popołudniowej kawy.
Śliwkowy piegusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część schłodzić w zamrażalniku, a drugą wyłożyć na blaszkę ( 24x36 cm). Ciasto wyłożone na blaszkę posypać delikatnie grysikiem..
Na grysik wyłożyć pozbawione pestek śliwki.
Całość przykrywamy warstwą piany, na którą ścieramy schłodzone ciasto.
2.Piana: Białka ubić , dodać cukier. Na koniec dodać kisiel. Pianę wyłożyć na owoce. Na pianę zetrzeć schłodzoną drugą część ciasta kruchego. Piec wszystko razem około 50 minut w 180°C.
3.Śliwki: Śliwki przecinamy na połowę i usuwamy pestki.
Komentarze