Śliwkowy piegusek

0 (0 ocen)

Ciasta z owocami-równa się pyszne ciasta. Tym razem w roli głównej wykorzystałam śliwki.Do ciasta kruchego dodałam mak. W efekcie powstał nowy, efektownie wyglądający oraz przepyszny deser. Idealny do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm


    Ciasto kruche:
    - 3 szklanki mąki tortowej,
    - 1 kostka margaryny,
    - 5 łyżek cukru pudru
    - 5 żółtek,
    - 1 cukier waniliowy,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 1 łyżka octu,
    - 2 łyżki grysiku do posypania ciasta,
    - 3 łyżki suchego maku
    Piana:

    - 5 białek,
    - 3/4 szklanki cukru,
    - 2 kisiele cytrynowe
    Dodatkowo:
    • Około 0,8-1 kg świeżych śliwek,

Śliwkowy piegusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część schłodzić w zamrażalniku, a drugą wyłożyć na blaszkę ( 24x36 cm). Ciasto wyłożone na blaszkę posypać delikatnie grysikiem..
    Na grysik wyłożyć pozbawione pestek śliwki.
    Całość przykrywamy warstwą piany, na którą ścieramy schłodzone ciasto.
  • Wyłożone śliwki 2. Piana: Białka ubić , dodać cukier. Na koniec dodać kisiel. Pianę wyłożyć na owoce. Na pianę zetrzeć schłodzoną drugą część ciasta kruchego. Piec wszystko razem około 50 minut w 180°C.
  • Przed włożeniem do piekarnika 3. Śliwki: Śliwki przecinamy na połowę i usuwamy pestki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy