Serowiec z arbuzem

0 (0 ocen)

Masa serowa na zimno z kawałkami arbuza

Składniki:

  • 100 g biszkoptów
    60 g masła

    Masa:
    25 dag twarogu
    1 szklanka śmietany 30%
    1/2 szklanki soku z limonek lub cytryn
    4-5 łyżeczek żelatyny
    1/2 szklanki cukru
    1/4 arbuza

Serowiec z arbuzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło stapiam. Biszkopty kruszę i mieszam z masłem i 2 łyżkami soku z cytryn. Formę do keksu wykładam folią spożywczą i przekładam do niej masę z biszkoptów. Połowę arbuza kroję w kostkę. Żelatynę zalewam kilkoma łyżkami zimnej wody, mieszam i odstawiam by spęczniała. Sok gotuję z cukrem, dodaję żelatynę uprzednio rozpuszczoną we wrzątku. Studzę. Tężejącą masę łączę z twarożkiem i ubitą na sztywno kremówką. Do masy dodaje kostki arbuza, wymieszam i przekładam do formy z biszkoptami. Wstawiam do lodówki na co najmniej 3 godz. po tym czasie wyjmuję z formy i dekoruję wierzch pozostałym kawałkiem arbuza oraz pokruszonymi wafelkami czekoladowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy