SERNIKOWA ZEBRA W POLEWIE KRÓWKOWEJ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

PYCHA,MOJA SPECJALNOŚĆ.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1kg sera półtłustego
    10 dag masła
    10 dag cukru
    5 jajek
    2 łyżki kaszy manny
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 ml aromatu waniliowego
    1 mała puszeczka masy krówkowej gotowej
    2 łyżki kakao

Sernikowa zebra w polewie krówkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SEROWA ZEBRA W POLEWIE KRÓWKOWEJ 1. Ser zmielić dwukrotnie w maszynce. Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem, żółtkami i aromatem waniliowym na gładką masę. Można przez chwilę zmiksować. Dodać kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Następnie stopniowo dodawać zmielony ser.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z serem.Ser podzielić na 2 równe części,jedna pozostaje biała a do drugiej dodajemy 2 łyżki roztopionej czekolady lub kakao.
    Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Od środka kładziemy po łyżce masę czekoladową i białą na przemian.piec 60min w temperaturze 175 stopni C. Sernik wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku. Ostudzony sernik smarujemy masą krówkową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy