Sernikowa zebra w polewie krówkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser zmielić dwukrotnie w maszynce. Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem, żółtkami i aromatem waniliowym na gładką masę. Można przez chwilę zmiksować. Dodać kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Następnie stopniowo dodawać zmielony ser.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z serem.Ser podzielić na 2 równe części,jedna pozostaje biała a do drugiej dodajemy 2 łyżki roztopionej czekolady lub kakao.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Od środka kładziemy po łyżce masę czekoladową i białą na przemian.piec 60min w temperaturze 175 stopni C. Sernik wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku. Ostudzony sernik smarujemy masą krówkową.
Komentarze