Sernikowa zebra z orzeźwiającymi porzeczkami

  • wyświetlono: 780 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Puszysty sernik bez pieczenia, w którym smak orzeźwiających porzeczek świetnie komponuje się z delikatną, słodką masą czekoladowo-waniliową ułożoną na chrupiącym ciasteczkowym spodzie.

Ewelina Marcin
  • 10 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

Spód:
200g ciastek maszynkowych
170g kremu czekoladowego

Masa czekoladowa:
2 opakowania serka czekoladowego Crème au Chocolat z sosem czekoladowym Muller
3 łyżeczki cukru pudru
150g śmietany 30%
45ml mleka
3 łyżeczki żelatyny

Masa waniliowa:
350g serka homogenizowanego waniliowego
3 łyżeczki cukru pudru
150g śmietany 30%
45ml mleka
3 łyżeczki żelatyny

Wierzch:
350g czerwonych porzeczek (mogą być mrożone)
1 galaretka o smaku owoców leśnych
250ml wrzątku

Sposób przygotowania przepisu:

Sernikowa zebra z orzeźwiającymi porzeczkami

  • Sernikowa zebra z orzeźwiającymi porzeczkami1. Spód:
    Ciastka zmiksować do postaci piasku, dodać krem czekoladowy, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć spód prostokątnej tortownicy o wymiarach 39cmx10cm . Wstawić do lodówki.
  • Sernikowa zebra z orzeźwiającymi porzeczkami2. Masa czekoladowa:
    Żelatynę zalać połową ilości mleka żeby napęczniała, a resztę mleka podgrzać i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, następnie zmiksować serki czekoladowe, dodać ubitą śmietanę i przestudzoną żelatynę, całość dokładnie wymieszać mikserem.
  • Sernikowa zebra z orzeźwiającymi porzeczkami3. Masa waniliowa:
    Żelatynę zalać połową ilości mleka żeby napęczniała, a resztę mleka podgrzać i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, następnie zmiksować serek waniliowy, dodać ubitą śmietanę i przestudzoną żelatynę, całość dokładnie wymieszać mikserem.
  • Sernikowa zebra z orzeźwiającymi porzeczkami4. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, pozostawić do wystudzenia. Następnie dodać czerwone porzeczki i dokładnie wymieszać.
  • 5. Do formy wyłożonej masą ciasteczkową wyłożyć naprzemiennie masę waniliową i czekoladową. Wstawić do lodówki na około 30minut. Następnie wylać tężejącą galaretkę z porzeczkami i ponownie wstawić do lodówki na około 30minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernikciasto bez pieczeniaszybkietaniesernik zebrasernik z porzeczkąkonkurs_muller

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik  zebra na zimno z czarną porzeczką

Dodane przez: bienpyt

Sernik zebra na zimno z czarną porzeczką

Lekko kwaskowy, delikatny sernik...

Upieczone ciasto.

Dodane przez: eva3075

CIASTO Z CZERWONĄ PORZECZKĄ

Polecam szybkie i bardzo dobre...

Drożdżowa zebra z makiem

Dodane przez: Ewelina Marcin

Drożdżowa zebra z makiem

Klasyczne, domowe ciasto drożdżowe...

Sernik zebra z rosą

Dodane przez: zzewa

Sernik zebra z rosą

Moja kolejna rosa udana, bo są...

Mini serniki

Dodane przez: DeserekTV

Babeczki sernikowe z czekoladą

Dziś zaprezentuje kolejny bardzo...

Jogurtowa zebra z brzoskwiniami

Dodane przez: agarybak76

Jogurtowa zebra z brzoskwiniami

Dzięki jogurtom naturalnym ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE