Sernikowa zebra z orzeźwiającymi porzeczkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Puszysty sernik bez pieczenia, w którym smak orzeźwiających porzeczek świetnie komponuje się z delikatną, słodką masą czekoladowo-waniliową ułożoną na chrupiącym ciasteczkowym spodzie.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód:
    200g ciastek maszynkowych
    170g kremu czekoladowego

    Masa czekoladowa:
    2 opakowania serka czekoladowego Crème au Chocolat z sosem czekoladowym Muller
    3 łyżeczki cukru pudru
    150g śmietany 30%
    45ml mleka
    3 łyżeczki żelatyny

    Masa waniliowa:
    350g serka homogenizowanego waniliowego
    3 łyżeczki cukru pudru
    150g śmietany 30%
    45ml mleka
    3 łyżeczki żelatyny

    Wierzch:
    350g czerwonych porzeczek (mogą być mrożone)
    1 galaretka o smaku owoców leśnych
    250ml wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernikowa zebra z orzeźwiającymi porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernikowa zebra z orzeźwiającymi porzeczkami 1. Spód:
    Ciastka zmiksować do postaci piasku, dodać krem czekoladowy, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć spód prostokątnej tortownicy o wymiarach 39cmx10cm . Wstawić do lodówki.
  • Sernikowa zebra z orzeźwiającymi porzeczkami 2. Masa czekoladowa:
    Żelatynę zalać połową ilości mleka żeby napęczniała, a resztę mleka podgrzać i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, następnie zmiksować serki czekoladowe, dodać ubitą śmietanę i przestudzoną żelatynę, całość dokładnie wymieszać mikserem.
  • Sernikowa zebra z orzeźwiającymi porzeczkami 3. Masa waniliowa:
    Żelatynę zalać połową ilości mleka żeby napęczniała, a resztę mleka podgrzać i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, następnie zmiksować serek waniliowy, dodać ubitą śmietanę i przestudzoną żelatynę, całość dokładnie wymieszać mikserem.
  • Sernikowa zebra z orzeźwiającymi porzeczkami 4. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, pozostawić do wystudzenia. Następnie dodać czerwone porzeczki i dokładnie wymieszać.
  • 5. Do formy wyłożonej masą ciasteczkową wyłożyć naprzemiennie masę waniliową i czekoladową. Wstawić do lodówki na około 30minut. Następnie wylać tężejącą galaretkę z porzeczkami i ponownie wstawić do lodówki na około 30minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować