Sernik z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Serniczek rozpływa się w ustach, jest delikatne a wiśnie nadają mu charakteru:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 800g twarogu półtłustego
    1 i 1/2 szklanki mleka
    6 jaj
    3/4 szklanki cukru
    olejek wanilinowy
    1/4 kostki masła
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    1/3 szklanki wiśni w syropie
    1 łyżka kaszki manny

Sernik z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser miksujemy na gładką masę wraz z mlekiem, masłem, żółtkami, cukrem, olejkiem, cukrem wanilinowym i mąką ziemniaczaną. Z białek ubijamy piane na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową. Wiśnie osączamy na ręczniku papierowym, obsypujemy kaszką manną i dodajemy do masy.

    Masę wylewamy najlepiej do foremki okrągłej silikonowej o średnicy 24 cm. Sernik pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.

    Smacznego.

Porady

Zamiast wiśni można dać również inne owoce.

Komentarze

Podobne przepisy