Sernik ciasteczkowo-kawowy

0 (0 ocen)

Przepyszny sernik o smaku kawy i moich ulubionych ciasteczek korzennych. Jest kremowy taki jak lubię, dzięki kąpieli wodnej

Składniki:


  • spód:
    160 g ciastek korzennych
    30 g masła
    60 g czekolady mlecznej
    masa serowa:
    1 kg twarogu
    100 g śmietany 30%
    100 g cukru
    4 jajka
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
    2 łyżki likieru kawowego
    2 łyżki mąki pszennej
    120 g ciastek korzennych

Sernik ciasteczkowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    spód:
    do rozdrabniacza wrzucić ciastka korzenne i połamaną mleczną czekoladę, zmiksować na okruchy. Dodać roztopione masło i wymieszać.
    Wyłożyć do formy (średnica 23cm) wyścielonej papierem. Wyrównać. Schłodzić.

    Masa serowa:
    ciasteczka zmielić. Wsypać do miski. Dodać kawę, likier i śmietankę. Wymieszać.
    Wsypać cukier, mąkę i wbić jajka. Zmiksować na gładki krem.

    Na koniec dodać twaróg, wymieszać
    Przelać do tortownicy (owiniętej od spodu folią aluminiową). Wstawić do piekarnika, wlać wrzątek i piec w kąpieli wodnej: 15 minut w 180 stopniach, 45 minut w 110 stopniach. Wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy