Serduszka biszkoptowe

0 (0 ocen)

Pyszny deser do kawy

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szkl. mąki pszennej
    2 łyżki mąki kartoflanej
    2 łyżki oleju
    1 łyżka kakao

    Krem:
    śmietana kremówka
    2 śmietan-fixy
    1 galaretka brzoskwiniowa
    1 galaretka truskawkowa

    dżem truskawkowy

Serduszka biszkoptowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Z białek ubić pianę, dodać cukier, następnie żółtka, utrzeć mikserm.
    Dodać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
    Na końcu dodać kakao i olej.
    Piec ok. 30 min. w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.
    Po wystudzeniu przekroić na 2 placki.
  • 2. Rozpuścić galaretki w 1 szkl. wody, każdą osobno.
    Śmietanę ubić, dodać śmietan fixy. Podzielić na pół.
    Do 1 części dodać tężejącą galaretkę brzoskwiniową. Drugą część pozostawić białą.
  • 3. Biszkopt posmarować dżemem truskawkowym. Wyłożyć masę z galaretką brzoskwiniową. Przykryć biszkoptem, wyłożyć masę białą.
  • 4. Za pomocą foremek lub noża wyciąć serca z biszkopta z kremem.
    Ozdobić serduszkami wyciętymi z galaretki truskawkowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy