idealny na niedzielny obiad, na zdjęciu niestety widoczna już resztka schabu, mąż tak szybko go opracował, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia
2 godz.
Składniki:
ładny kawałek schabu (wielkość zależy od tego, ile porcji chcemy uzyskać)
3 ząbki czosnku
przyprawa uniwersalna
pieprz
przyprawa do grilla
przyprawa do wieprzowiny
śliwki suszone
Schabik ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab dzień wcześniej nacieramy przyprawami (można wybrać swoje ulubione), w mięsie robimy nożem otwory i wciskamy w nie śliwki, wstawiamy do lodówki na całą noc.
2.Po wyjęciu schab obsmażamy na dużym ogniu (krótko, tylko tak żeby się zrumienił). Wkładamy do blaszki lub naczynia żaroodpornego, wkładamy czosnek, podlewamy ok. 1,5 szkl bulionu i pieczemy w 160 stopniach C ok. półtorej godziny albo troszkę dłużej co jakiś czas podlewając sosem.
Porady
Ja czasami piekę taki schab w rękawie do pieczenia
Komentarze