schabik ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

idealny na niedzielny obiad, na zdjęciu niestety widoczna już resztka schabu, mąż tak szybko go opracował, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia

  • 2 godz.

Składniki:

  • ładny kawałek schabu (wielkość zależy od tego, ile porcji chcemy uzyskać)
    3 ząbki czosnku
    przyprawa uniwersalna
    pieprz
    przyprawa do grilla
    przyprawa do wieprzowiny
    śliwki suszone

Schabik ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab dzień wcześniej nacieramy przyprawami (można wybrać swoje ulubione), w mięsie robimy nożem otwory i wciskamy w nie śliwki, wstawiamy do lodówki na całą noc.
  • 2. Po wyjęciu schab obsmażamy na dużym ogniu (krótko, tylko tak żeby się zrumienił). Wkładamy do blaszki lub naczynia żaroodpornego, wkładamy czosnek, podlewamy ok. 1,5 szkl bulionu i pieczemy w 160 stopniach C ok. półtorej godziny albo troszkę dłużej co jakiś czas podlewając sosem.

Porady

Ja czasami piekę taki schab w rękawie do pieczenia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kieszonki ze śliwką